miércoles, 15 de junio de 2011

LA HISTÒRIA DE LA XOCOLATA

ELS ORÍGENS
El cacau prové de l’Amèrica Central.  El seu nom original és náuhatl xocoatl.  En els seus inicis era una beguda amarga i es va trigar dos segles en aconseguir la xocolata actual.
ELS OLMEQUES
Va ser el primer poble en cultivar cacau, fa aproximadament uns 3000 anys a Veracruz, golf de Mèxic. 
ELS MAIES
Va ser el poble que va crear la beguda amarga feta de les llavors del cacau. Només en consumien els reis i els nobles o solemnitats en rituals. Tenia una finalitat terapèutica, s’utilitzava com a estimulant i tenia efectes calmants. Era un reconstituent, la mantega s’utilitzava  per curar ferides i es feia servir com a moneda.
ELS ASTEQUES
Els maies porten el cacau al sud. Els maies i els tolteques pagaven impostos als asteques en forma de cacau.
ELS CONQUERIDORS
Cristòfor Colom va portar grans de cacau als Reis Catòlics però no van saber que fer i van oblidar-ho. L’any 1519 els asteques van rebre a Hernán Cortés amb honors de Déu perquè creien que era Quetzalcoatl reencarnat.
LA BEGUDA DOLÇA
S’atribueix a unes monges d’Oaxaca. Estava composta per cacau, sucre de canya i canyella.
EL MONESTIR DE PEDRA
Uns frares establerts a Mèxic van enviar a Barcelona cacau i la fórmula per fer la beguda. Aquests van ser els primers en elaborar-la. Va obtenir gran popularitat perquè l’Església la va acceptar i es va convertir en la beguda preferida durant la Quaresma.
LA BEGUDA DELS REIS
A causa del seu alt preu, va ser la beguda oficial dels reis i dels nobles. Al segle XVII, les infantes espanyoles el van introduir a França. Es va estendre per Europa per la seva distinció i elegància. Espanya va ser l’introductor a Europa.
LES PLANTACIONS AL MÓN
Les grans nacions van decidir tenir les seves plantacions. Els francesos a Martinica i Madagascar; els holandesos a Ceilau; els belgues al Congo; els anglesos a l’Ínida; els alemanys a Camerún, i els portuguesos a Brasil.
LES RAJOLES DE XOCOLATA
Al 1828, Conrad J. Van Houten, va crear un mètode per extreure el greix dels grans de cacau per obtenir cacau en pols i grassa de cacau.
LA XOCOLATA AMB LLET
Daniel Peter, un pastisser suís, va començar a experimentar amb llet al 1867. Va portar-lo al mercat al 1875. El va ajudar el seu veí Henri Nestlé, un fabricant d’aliments per a bebés.
LA XOCOLATA FINA
Al 1879, Rodolphe Lindt va treure el gust àcid i la textura sorrenca de les rajoles de xocolata per fer un delicat sabor i una fina textura.
LES XOCOLATERIES
Al segle XX, van començar a sorgir les xocolateries.

PREGUNTES
1-      D’on prové, originàriament, el cacau?
2-      Qui van ser els cultivadors de la planta?
3-      De quina part del cacau es feia la beguda amarga?
4-      Qui consumia aquesta beguda?
5-      Qui va portar grans de cacau als Reis Catòlics?
6-      En quin any Hernan Cortés va ser rebut pels asteques?
7-      A qui s’atribueix la beguda dolça?
8-      Qui van ser els primers en elaborar-la?
9-      Quin país va introduir la beguda dolça a Europa?
10-   A qui va ajudar Henri Nestlé a portar les rajoles al mercat?
RESPOSTES
1-      D’Amèrica Central.
2-      Els Olmeques.
3-      De les llavors.
4-      Els reis i els nobles.
5-      Cristòfor Colom.
6-      Al 1519.
7-      A unes monges d’Oaxaca.
8-      Uns frares mexicans.
9-      Espanya.
10-   A Daniel Peter.

No hay comentarios:

Publicar un comentario